Zoeken in het archief

 

Historisch overzicht De Ratelaar.


Vooloper van De Ratelaar

De Ratelaar, streekblad voor Beemte Broekland, is voortgekomen uit de schoolkrant van de PCBS “Beemte”. In 1972 kwam er het verzoek uit de verschillende verenigingen in Beemte Broekland naar voren om gezamenlijk een krantje te gaan uitgeven. De schoolkrant diende als voorbeeld. Besloten werd om eens per veertien dagen een krantje te gaan uitgeven. Het eerste krantje werd in december 1972 uitgegeven.

De krant had nog geen naam en een tijdje later werd een prijsvraag door de Buurtvereniging Beemte Broekland uitgeschreven om een naam te bedenken.

In oktober 1974 wordt voor het eerst de naam “De Ratelaar” aangetroffen in de notulen van de Buurtvereniging Beemte Broekland.

Het krantje dat later naar “Streekblad voor Beemte Broekland” getransformeerd is, was altijd gratis. De kosten van eerste jaargangen werden betaald door de verschillende verenigingen in Beemte Broekland en door de advertentieopbrengsten.

In de eerste jaren werd De Ratelaar gedrukt aan de Deventerstraat in het huis van Reinder van Weenum, later in zijn makelaardij. De advertenties werden opgesteld en vervaardigd door de St. Joseph Stichting.

Na een paar jaar werden er nieuwe machines gekocht in Amsterdam. Ze kostten 14000 gulden. Alle verenigingen betaalden mee. Tegelijkertijd werd de redactie en drukkerij verplaatst naar het huis van Reinder en Dinie Slijkhuis aan de Beemterweg. Daar werd gedurende vele jaren naar hartenlust gedrukt en elke maand kwam er een nieuwe Ratelaar uit.

Zo rond de eeuwwisseling waren de machines aan het eind van hun Latijn en werd een andere manier gezocht om De Ratelaar te drukken. Computers was het steekwoord. Eerst probeerden een aantal bestuursleden van de Buurt- en Belangen vereniging Beemte Broekland (BBvBB) om op A5 formaat te gaan drukken. Maar dit werd geen succes en al spoedig dreigde De Ratelaar ter ziele te gaan.

Maar door ingrijpen van een aantal andere leden van de BBvBB werd het roer omgegooid en werd De Ratelaar doorgestart, weer op A4 formaat en zo verschijnt hij tot op heden.

De oplage van De Ratelaar is momenteel 625 exemplaren.

 

vlag beemte broekland

Redactie en kopijadres: 
Mevr. H. Apeldoorn   
Beemte Broekland
E-mail: deratelaar@gmail.com